Visitar Tortosa

La importància del riu Ebre amb la Mediterrània va fer que Tortosa esdevingués una ciutat multicultural i de confluència marítima durant una gran part de la seva història. L’elevat comerç fluvial i l’existència de l’únic pont estable entre Saragossa i el mar, convertí la nostra ciutat en cabdal tant en el comerç marítim i fluvial com en el terrestre, amb el que va determinar la seva història.

Tortosa té un important patrimoni històric i artístic, fet pel qual és considerada una ciutat amb més de 2000 anys d’història. Per això des de Lo Sirgador volem sumar-nos a la recomanació dels diferents llocs emblemàtics de la ciutat que podreu visitar just després , o abans, de fer la nostra ruta.

  • Castell de la Suda

El Castell de la Suda

També conegut com a Castell de Sant Joan, fou construït al segle X com a alcassaba i està situat a l’antiga acròpolis romana. Des de l’època de Jaume I fou utilitzat com a residència reial. Aquesta fortificació, ara restaurada, actualment és el Parador Nacional de Turisme del Castell de la Suda.

  • Catedral de Tortosa

La Catedral

Al lloc on anteriorment s’havia ubicat el fòrum romà, la seu visigòtica, la mesquita de cinc naus i la catedral romànica; actualment trobem la Catedral de Santa Maria de Tortosa. Es caracteritza per una barreja d’estils, entre els quals hi predomina el gòtic. La seva primera pedra fou col·locada el 1347 a la seu nova. El 1757, l’obra quedà interrompuda i per aquest motiu, la façana principal d’estil neoclàssic, encara resta inacabada.

Dignes de menció i de visitar són el seu Museu permanent i la Capella de la Cinta, aquesta d’estil barroc. També podreu admirar el retable romànic que es va conservar de la Catedral antiga.

  • Reials Co·legis Tortosa

Reials Col·legis

Els Reials Col·legis, considerats la Joia del Renaixement, són un dels millors conjunts arquitectònics de l’època renaixentista catalana.

Foren fundats per Carles V per tal de convertir els moriscos al cristianisme. El conjunt dels Reials Col·legis està format per tres edificis: l’Església de Sant Domènec, el Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties i el Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec.

  • Llotja de tortosa

La Llotja

Un altre edifici singular que cal mencionar de la nostra ciutat és La Llotja medieval. Des del 1933 està situada al parc Teodor González, però els seus orígens es remunten al segle XIV.

L’edifici, originàriament es feia servir per a activitats comercials, entre les quals servia de dipòsit de mercaderies i per a l’emmagatzematge del blat i per a l’aixopluc de les mercaderies. Estava situada a la façana fluvial, entre el carrer Llotja i el carrer del Pes de la Palla, al costat de les drassanes (prop del Marcat actual). Està dividida en dues naus i s’obre a l’exterior per tres dels seus costats amb grans arcs apuntats.

  • Mercat de Tortosa

Mercat Municipal

Del Modernisme català destacarem tres edificis importants: el Mercat Municipal, l’Escorxador Municipal i la Casa Grego.

El Mercat Municipal, construït per Joan Abril i Guanyabéns entre el 1886 i el 1887, compta amb un total de 2650 metres quadrats. El seu estat actual és una reconstrucció que en va fer després de la Guerra Civil, Regiones Devastadas, però va perdre tot el seu encant perquè, en el seu dia, el mercat tenia un coronament amb gablets i murals de tessel·les al·legòrics al comerç a la façana principal. Destaca pel seu interior format per unes estructures encavallades de ferro forjat, obra d’Abril i Guanyabéns, que s’ha pogut saber gràcies a l’aparició dels plànols de l’obra recentment apareguts a l’Arxiu Comarcal de les Terres de l’Ebre.

  • Escorxador Tortosa

Antic Escorxador

L’Antic Escorxador Municipal, fou construït en terrenys guanyats al riu per l’arquitecte Pau Monguió, entre el 1906 i el 1908, amb una estructura de pavellons en el qual es combinen els espais oberts i tancats. Actualment aquest edifici emblemàtic acull el Museu de Tortosa, Històric i Arqueològic de les Terres de l’Ebre que acull diverses peces de la col·lecció municipal, des dels ibers fins a la modernitat. També és la seu de l’Oficina de Turisme de Tortosa.

  • Casa grego

Casa Grego

La Casa Grego està situada a la Plaça de la Cinta i fou construïda entre el 1907 i el 1908 per l’arquitecte Pau Monguió. Hi destaca, sobretot, la seva façana, just en front d’una de les entrades de la Catedral, l’entrada de la Cinta.

És un dels pocs edificis modernistes edificats en el cor d’un casc antic a Catalunya, ja que aquest moviment arquitectònic habitualment ho feia en zones d’expansió de les ciutats.