El Riu Ebre

Des dels temps dels ibers, el riu Ebre ha estat important i estratègic per a l’assentament dels poblats a prop de la seva riba. La seva aigua ha donat vida al cultiu, a la pesca, a la pagesia, als calafats, als constructors de ponts, als sirgadors… i a molts més oficis que serien inacabables d’anomenar. A la seva llera han crescut infants forts com uns roures que han après del bo i del dolent que donen les aigües de l’Ebre. Calmat per donar béns als del seu entorn, però també enfurismat per créixer i carregar-se de fúria i causar les més devastadores de les inundacions.

El comerç i l’activitat tan àlgida que les seves aigües tenien als segles XVI, XVII, XVIII o XIX van finalitzar amb l’arribada de les màquines de vapor i dels cotxes. Ara, ens queda el riu com un lloc natural i emblemàtic que hem de ser conscients de preservar perquè no desaparegui. Les espècies de peixos i d’aus que habiten al seu entorn són infinites, com també ho és la flora de l’exuberant bosc de Ribera que ens fan despertar a la tardor o a la primavera amb una gamma de colors càlids i de flors precioses cada dia.

Però, el millor, és gaudir de l’Ebre com a lloc d’oci on passar l’estona, on navegar, on relaxar-se, on entrar en contacte amb la natura, on xalar. I com? Doncs gràcies a les ofertes turístiques i de lleure que s’han organitzat a l’entorn d’aquest paradís natural, com ho és el cas dels nostres viatges turístics a bord de Lo Sirgador, un vaixell que vol recrear els emblemàtics llaguts del segle XIX que sirgaven l’Ebre. O bé, practicant esport, ja sigui el rem, el piragüisme o el kayak que ofereixen des de diferents empreses del nostre territori.

I com no, de l’Ebre encara hi viuen els restauradors de les nostres terres que elaboren els seus plats D.O. amb productes frescos i de proximitat que vénen directes del riu o del mar.

Tot remuntant el riu, també podem trobar-nos un seguit de monuments emblemàtics (torres, antigues cases pairals, molins, antigues indústries olieres, castells…) que ens abracen per narrar-nos la història del seu passat.