Gastronomia D.O.

Els tres pilars bàsics de la nostra cuina es basen en l’arròs, l’oli i el vi, uns dels productes més preuats de la gastronomia ebrenca.

L’arròs

…és el que dóna forma al paisatge de les Terres de l’Ebre, és allà on l’aigua, les persones, la terra i el paisatge es troben per donar lloc a un entorn tan característic com impossible de no quedar-ne embadalit tot contemplant-lo. Al maig es pot gaudir de la inundació i de la sembra dels arrossars del Delta tot contemplant les aus que conviuen en aquest ecosistema. Al juny, els camps ja estan a punt per plantar l’arròs, una tasca que s’ha convertit també en una experiència per a gent d’arreu a través de festivitats com la de la Festa de la plantada de l’arròs que es fa a Deltebre i Amposta
Al juliol, festivals com el Deltebre Dansa coincideixen amb els moments de birbar l’arròs tot caminant pel fang. Un exercici cultural, físic i inigualable. Però el millor de l’arròs espera al setembre, quan arriba el Temps de Sega i l’arròs es cull per anar directe cap als plats de la nostra cuina.
I és que l’arròs ha esdevingut un producte preuat i exquisit gràcies a l’aportació de xefs de restaurants com l’antic Molí o Les Moles a Ulldecona iVilla Retiro a Xerta, que han permès que l’arròs esdevingui tot un plaer per als paladars més exigents. Sense oblidar molts altres restaurants de gran tradició i qualitat a tot el Delta de l’Ebre, Sant carles de la Ràpita, Les cases d’Alcanar, l’Ampolla o l’Ametlla de Mar. També a Tortosa podreu gaudir de la cuina tradicional catalana i més moderna en nombrosos establiments.

L’oli

I al igual que amb l’arròs ha passat amb l’oli.

A les nostres terres es troben les millors oliveres de la mediterrània, fruit d’una cultura de cultiu mil·lenària que demostra la paciència i la perseverança dels seus recol·lectors al llarg dels anys. Els seus fruit són també la base de la nostra gastronomia i uneixen les terres amb els sabors intensos, càlids i veritables.

I és que el valor d’aquest or líquid que la cultura romana ja exportava, segueix sent el motiu de moltes de les iniciatives turístiques de la zona, com les visites als antics molins d’oli, els centres d’interpretació de l’oli i l’olivera, els tasts d’oli… en definitiva, tot allò que a dia d’avui podríem encabir sota el nom de l’oleo-turisme.

L’oleo-turisme s’originà just després de veure que el turisme vinícola tenia una gran acceptació a les nostres terres…

El vi

És aquest el tercer dels productes més ben valorats i quasi tot el seu pes recau a la comarca de la Terra Alta, on les vinyes inunden els paisatges de colors i li donen forma a la seva particular orografia. I tot degustant-lo als cellers o a les antigues cooperatives d’arquitectura modernista, com ara la Catedral de vi a Pinell de Brai o el Celler cooperatiu de Gandesa. Aquest producte, també d’orígens ancestrals, dóna un segell més de qualitat al nostre territori.

Des de Lo Sirgador, com no pot ser d’una altra manera, ens sumem a la promoció gastronòmica a través de diferents sortides fluvials que permeten degustar diferents productes típics de l’Ebre, tasts d’olis o, fins i tot, maridatges de vins i cava.